Bekkenbodem van de vrouw
Wat is de bekkenbodem?
De bekkenbodemspier is de spier die onder in ons bekken ligt als een soort hangmat waar de bekkenorganen op rusten. De spier hecht aan de voorkant aan het schaambeen, aan de achterkant aan de stuit, links en rechts aan de zitbeenknobbels.
Op de bekkenbodem rusten de bekkenorganen: de blaas, baarmoeder en de endeldarm. In de bekkenbodem zitten bij een vrouw 3 openingen:
- de plasbuis
- de vagina
- de anus
Deze spier bestaat uit verschillende lagen die met elkaar samenwerken. Dit samenwerken en aanspannen gebeurt meestal automatisch, maar je kan de bekkenbodem ook bewust aanspannen.
Functie van de bekkenbodem
De bekkenbodem heeft 4 belangrijke functies:
- Ondersteuning - De blaas, baarmoeder en de endeldarm rusten op de bekkenbodem en zakken daardoor niet.
- Continentie - Door aanspanning van de bekkenbodem worden de plasbuis en anus gesloten en kan je urine en ontlasting ophouden. Ontspanning van de bekkenbodem zorgt ervoor dat je kan plassen en ontlasting kan hebben.
- Stabiliteit - Doordat de bekkenbodem tussen de twee bekkenhelften ligt geeft deze stabiliteit aan het bekken. Door je bekkenbodem aan te spannen trek je de twee bekkenhelften stevig naar elkaar toe.
- Seksualiteit - Een goede conditie van de bekkenbodem draagt bij aan pijnloze en plezierige seksualiteit.
Aanspanning van de bekkenbodem
Aanspanning van de bekkenbodem geeft een sluitende en liftende beweging. Bij aanspanning sluiten de openingen (plasbuis, vagina en anus) en daarna beweegt de bekkenbodem omhoog het bekken in.
Je kan je bekkenbodem aanspannen door te doen alsof je je plas ophoudt of alsof je een windje probeert tegen te houden.
Als je je bekkenbodem aanspant is dat niet van buitenaf te zien. Als er wel beweging is te zien, komt dat vaak omdat er andere spieren meespannen. Als het moeilijk is dan spannen de buik-, bil- en beenspieren vaak ook aan. Door te oefenen kan je beter controle krijgen op de bekkenbodem en spannen niet meer alle andere spieren mee.
Het kan de eerste keren lastig dan ook lastig zijn om de bekkenbodem spieren te “vinden”. In de hersenen zitten hersengebieden voor zien, voelen, proeven, ruiken en horen. Deze gebieden zijn de grootste gebieden en nemen veel ruimte in beslag. De bekkenbodem neemt naar verhouding maar een heel klein stukje in beslag. Daarom is het vaak zo lastig om dit gebied goed te kunnen voelen.