Bekkenfysiotherapie

Buikademhaling

Ligging van het middenrif

Middenrif

Voor een goed werkende bekkenbodem is een goede ademhaling belangrijk. De bekkenbodemspier werkt namelijk samen met je middenrif (ademhalingsspier). Als je middenrif niet goed functioneert heeft dit effect op de bekkenbodem en andersom.

Je middenrif is de belangrijkste spier voor het ademhalen. Deze spier heeft de vorm van een koepel en ligt onder je longen en boven je darmen.

Buikademhaling

Inademing - Als je inademt dan beweegt je middenrif naar beneden toe en wordt platter van vorm. Dan worden de longen volgezogen met lucht en drukt het middenrif naar beneden op je darmen. De druk in je buik neemt toe waardoor je buik opbolt. Niet alleen druk op je buik maar ook de druk op je bekkenbodem neemt toe. Bij een inademing wordt deze licht naar buiten toe gedrukt.

Buikademhaling

Uitademing - Bij een uitademing ontspant je middenrifspier en veert weer terug naar boven. De uitademing gaat vanzelf; je hoeft er niets voor te doen. De lucht stroomt uit je longen. De druk in je buikholte neemt af, waardoor je buik weer platter wordt. Ook de druk op de bekkenbodem neemt af waardoor deze weer terugveert omhoog, het bekken in.

Bij een goed functionerende bekkenbodem beweegt de bekkenbodem mee op de ademhaling. Dan kun je voelen dat de bekkenbodem naar buiten beweegt op een inademing en weer terugveert op een uitademing. Dit voelt als druk op het bekkenbodemgebied (het gebied tussen je zitbeentjes, stuit en schaambeen).

Ademhaling bij bekkenbodemprobleem

Door psychische oorzaken, operaties in het bekkengebied of door zwakte of juist te gespannen bekkenbodemspieren kan het gevoel in de bekkenbodem verminderd zijn, waardoor je de bekkenbodem niet goed voelt tijdens een buikademhaling. En als er te veel spierspanning in de bekkenbodem zit dan is de ademhaling vaak ook verstoord. Dan beweegt de bekkenbodem niet goed mee op het ritme van de ademhaling.

Door het aanleren van een goede buikademhaling kan je de bekkenbodem beter leren voelen en kan je de bekkenbodem beter ontspannen.

Lees ook: