Bekkenfysiotherapie

Nadruppelen

Nadruppelen is dat je nog een paar druppels urine verliest nadat je nadat klaar bent met het plassen, meestal na opstaan of het verlaten van het toilet. Ongeveer een op de tien mensen heeft hier last van. Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van nadruppelen. Nadruppelen is een van de meest voorkomende plasklachten (urineverlies) bij mannen. Vooral oudere mannen (>50 jaar) hebben last van nadruppelen. Bij mannen geldt dat hoe ouder je wordt, hoe vaker nadruppelen voorkomt.

Oorzaak van nadruppelen bij mannen

Een veel voorkomende oorzaak is dat de bekkenbodem niet goed functioneert. Bij mannen blijft er dan nog een beetje urine in de plasbuis zitten. Deze urine verlies je wanneer je opstaan van het toilet of wegloopt na het plassen. Dit komt door zwakte van de spier onder de plasbuis (bulbocarvernosus) waardoor deze niet of niet goed genoeg aanspant en de urine niet naar buiten knijpt.

Urine blijft in de plasbuis staan

Daarnaast wordt gedacht dat een verzwakte of slecht werkende kringspier rond de plasbuis de oorzaak van nadruppelen kan zijn. Aan het einde van het plassen hoort deze aan te spannen, waardoor de urine die nog in de plasbuis ter hoogte van de prostaat zit terug naar de blaas wordt gestuwd. Als de kringspier te zwak is, dan blijft hier urine aanwezig.

Oorzaak bij vrouwen

Bij vrouwen is het vaak zo dat nadruppelen wordt veroorzaakt door niet goed uitplassen.

Bijkomende klachten

Wanneer je last hebt van nadruppelen komt dit meestal door de bekkenbodemspieren en vaak niet door een aandoening van de blaas of de prostaat. Regelmatig zijn er ook andere plasklachten, zoals vaak en moeilijk plassen (haperende, zwakke straal) of seksuele klachten zoals problemen met de erectie (verminderde stijfheid) en ejaculatie (verminderde ejaculatie en pijn bij ejaculatie).

Nadruppelen voorkomen

Om nadruppelen te voorkomen kan je aan het einde van het plassen de bekkenbodem een keer goed aanspannen. Hierdoor knijp je het laatste restje urine uit de plasbuis. Als dat niet lukt kan je de plasbuis leegstrijken. Daarnaast is het belangrijk bij problemen met het aanspannen van de bekkenbodem om de bekkenbodem te trainen.

Lees ook: