Bekkenfysiotherapie

Totaalruptuur

Wat is een totaalruptuur?

Tijdens je bevalling kan je een totaalruptuur krijgen. Door de bevalling wordt de bekkenbodemspier enorm uitgerekt, waardoor schade kan ontstaan. Bij een totaalruptuur is de kringspier van de anus voor een deel of helemaal doorgescheurd. Ongeveer 2 op de 100 vrouwen krijgen te maken met een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling.

Risicofactoren

De volgende factoren geven een groter risico op het ontstaan van een totaalruptuur:

Operatie na ruptuur

Een totaalruptuur wordt vaak gehecht met oplosbare hechtingen die na zes weken tot 3 maanden zijn opgelost. Mocht je aanhoudende pijn hebben van een hechting kan je contact met de verloskundige of gynaecoloog opnemen om deze eruit te laten halen na een week.

Voorspoedig herstel

De eerste weken heeft u vaak nog wat last van pijnklachten of moeilijkheden bij het plassen en de ontlasting. De volgende tips kunnen hierbij helpen.

Rust

De wond en je bekkenbodem hebben enige rust nodig om goed te herstellen na de bevalling en de operatie. Probeer in het begin veel te liggen en wissel dat af met kleine stukje lopen en zitten. Vermijd lang staan en lang zitten in de eerste week. Bouw dit rustig op en voel goed wat je lichaam aankan.

Zitten

Ga normaal zitten op een stoel met een stevige zitting. Ontspan de spieren rond je bekken; billen, bekkenbodem en buik zijn ontspannen. Ga liever niet op een zacht kussentje of een donutkussen zitten. Hierdoor kan de zwelling juist erger worden. Bouw de duur van het zitten op van kortere naar langere periodes.

Ontlasting

Veel vrouwen vinden het erg spannend om de eerste keren na de bevalling naar de wc te gaan voor de ontlasting. Zorg daarom dat je ontlasting mooi zacht is, zodat je niet hoeft te persen en de ontlasting gemakkelijk naar buiten komt. Om obstipatie te voorkomen krijg je meestal medicijnen mee die je ontlasting zachter maken. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken (1,5 – 2 liter) en voldoende vezels binnen te krijgen.

Plassen

Plassen kan na de bevalling pijnlijk zijn. Het helpt dan om tijdens het plassen warm water (kan of douchekop) langs je plasbuis en vagina te spoelen.

Pijn in de bekkenbodem

Zeker de eerste dagen kunnen de bekkenbodem en de wond pijnlijk en gezwollen zijn. Dan kan het helpen om te koelen. Maak zelf een ijskompres van een nat maandverband dat je invriest. Leg deze in een plastic zakje en in een washandje tegen het pijnlijke gebied. Ook kan je pijnstillers slikken. Overleg met je (huis)arts welke pijnstillers geschikt zijn; zeker als je ook borstvoeding geeft.

Herstel en prognose

De meeste vrouwen herstellen helemaal. Het is niet abnormaal om de eerste weken nog wat klachten te hebben. Herstel heeft tijd nodig. Vaak duurt het herstel 4 tot 6 weken tot soms een half jaar. Sommige vrouwen houden wel klachten over na een totaalruptuur. Ook na de overgang is er een iets grotere kans dat er klachten met ontlasting ontstaan. Als je na 6 weken nog klachten hebt met het ophouden van de ontlasting kan bekkenfysiotherapie helpen.

Mogelijke klachten na een totaalruptuur

Bekkenbodem oefenen na een totaalruptuur

Als de wond geen pijn meer doet, meestal na 2 tot 6 weken, mag je de bekkenbodem gaan oefenen. Trainen helpt bij het herstel van je bekkenbodem en voorkomt en vermindert klachten die na een totaalruptuur kunnen zijn ontstaan.

Vrijen na een totaalruptuur

Vrijen na een totaalruptuur vinden vrouwen de eerste keer vaak erg spannend. Je mag weer vrijen als de wond is hersteld en niet meer pijn doet, meestal na 4-6.

Volgende bevalling

Als de totaalruptuur normaal herstelt is het vaak gewoon mogelijk om vaginaal te bevallen. Wel is de kans op een tweede keer een totaalruptuur iets hoger (3-5%).

Lees ook: