Bekkenfysiotherapie

Gezonde toiletgang: plassen

Gedurende de dag vult de blaas zich met urine. Als er voldoende plas in de blaas zit krijg je aandrang om te plassen. Op het toilet start het plassen als de bekkenbodem ontspant. De blaas (een ballonvormige spier) plast dan alle urine naar buiten. Bij een normale hoeveelheid drinken goed verdeeld over de dag, plas je 6-8 keer per dag.

Om goed te kunnen plassen en problemen te voorkomen of te verminderen zijn twee dingen belangrijk: een optimale houding op het toilet en ontspanning van de bekkenbodem en het lichaam.

Ontspanning tijdens het plassen

Houding bij het plassen: rechte onderrug

De plasbuis loopt door de bekkenbodemspier heen. Door de bekkenbodem aan te spannen wordt de plasbuis dichtgeduwd, waardoor je plas kunt ophouden. Om te kunnen plassen moet je de bekkenbodem ontspannen. Hoe beter je kan ontspannen, hoe beter je leeg kunt plassen. Spanning in buik-, been- en bilspieren zorgt ervoor dat je moeilijker de bekkenbodem kan ontspannen.

Slechte plasgewoonten

Staand plassen voor mannen

Zorg ook staand voor een ontspannen houding - Zet de voeten iets uit elkaar en naar buiten gedraaid. Sta ontspannen rechtop met de onderrug iets hol (bekken voorover gekanteld). Leun met een hand of je hoofd tegen de muur om je nog beter te kunnen ontspannen.

Tips bij moeilijkheden

Wanneer je wel aandrang heeft, maar de urine niet of moeilijk komt, kantel dan het bekken een aantal keren voor – en achterover en adem een paar keer rustig in- een uit (buikademhaling). Span een aantal keren de bekkenbodem aan en laat deze weer los. Vaak komt de plasreflex zo wel op gang.

Tips voor plassen bij een verzakking

Bij een verzakking is het belangrijk om niet te veel druk op de verzakking te zetten om klachten te verminderen of te voorkomen. Daarnaast kan het bij een voorwandverzakking moeilijk zijn om goed leeg te plassen omdat er gemakkelijk een restje urine achterblijft in het verzakte deel. Andere typen verzakkingen kunnen ook moeilijkheden geven bij het plassen omdat de verzakking de plasbuis een beetje dicht kan drukken.

Lees ook: