Bekkenpijn rond de zwangerschap
Veel vrouwen krijgen in de zwangerschap en de periode na de bevalling te maken met bekkenpijn en lage rugpijn. In de 14de week van de zwangerschap heeft 39 - 66% van de vrouwen pijnklachen rond het bekken. Dit neemt in de zwangerschap toe naar 67 - 88% (30 weken). Na de bevalling nemen bij de meeste vrouwen de klachten weer af. Twee weken na de bevalling heeft de helft van deze vrouwen geen klachten meer.
Sommige vrouwen lijken meer risico te hebben op lage rug- en bekkenpijn. Vrouwen die voor de zwangerschap al rugklachten hadden, die in een vorige zwangerschappen klachten hadden en rokers hebben meer risico op bekkenpijn tijdens de zwangerschap.
Veelvoorkomende klachten
- Pijn aan de voorkant en/of achterkant van het bekken bij het schaambeen of in de liezen
- Uitstralende pijn naar de billen, heupen en achterkant van de bovenbenen
- Pijn bij de volgende bewegingen en activiteiten:
- Omdraaien in bed
- Opstaan uit een (vooral lage) stoel
- Langere tijd staan of zitten
- Lopen, traplopen
- In en uit de auto stappen
- Vrijen
- Ook kan bekkenpijn samengaan met urineverlies
Oorzaak
De oorzaken van bekkenpijn zijn mogelijk een veranderde houding, het gewicht van de groeiende baby en baarmoeder op het bekken. Vaak is er een verschil van stijfheid tussen de twee si-gewrichten en/of een vergrootte beweeglijkheid bij de symfyse van het schaambeen. Hierdoor is het bekken minder stabiel. Als spieren niet goed in staat zijn om deze onstabiliteit te kunnen opvangen dan kunnen er klachten ontstaan.
Tips en adviezen
Vaak kunnen klachten verminderen door je aan een aantal leefregels te houden.
- Afwisselen houding: Niet te lang in een houding zitten of staan, maar wissel regelmatig van houding. Sta regelmatig even op als je zittend werk hebt, of ga regelmatig even zitten of liggen als je juist een fysieke baan hebt.
- Rust: Neem voldoende rust en zorg dat je de belasting van je bekken afstemt op de belastbaarheid van het bekken. Door de toegenomen beweeglijkheid van je bekken in de zwangerschap moeten spieren harder werken om het bekken stabiel te houden. Als ze moe worden, kunnen ze dat niet meer goed waardoor je pijnklachten krijgt.
- Symmetrie: Zorg dat je bekken symmetrisch wordt belast. Kleed je zittend aan en uit, en ga op twee benen staan.
- Blijf fit: Vrouwen die regelmatig sporten hebben een betere fysieke fitheid. Over het algemeen hebben zijn minder en minder vaak last van bekkenklachten rond de zwangerschap.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van welke klachten u precies heeft en waar deze vandaan komen. Een behandeling kan bestaan uit:
- Spieren ontspannen: Als er stijve, gespannen spieren zijn die normaal bewegen belemmeren, zullen de behandeling en oefeningen zicht richten op het ontspannen van de gespannen spieren. Ontspannen van spieren kan worden bereikt met massage, rekken, beweging en warmte (bijvoorbeeld een warme douche of een pittenzakje).
- Mobiliseren: Als een gewricht stijf en minder beweeglijk is, kan worden gemobiliseerd. Hiermee kan de beweeglijkheid van het gewricht worden vergroot. Er kan "passief" worden gemobiliseerd, waarbij de fysiotherapeut het gewricht beweegt. Ook kan er "actief" worden gemobiliseerd. Dit kan met oefeningen waarbij het accent ligt op het herhaaldelijk bewegen van het gewricht in de beperkte richting van beweging.
- Aanleren juist gebruik van spieren: Vaak blijkt dat de spieren rond het bekken niet goed worden gebruikt tijdens het bewegen. Dit veroorzaakt klachten. Met oefeningen wordt aangeleerd om spieren zo te gebruiken dat het bekken goed kan bewegen, maar ook heel stabiel blijft.