Bekkenfysiotherapie

Bekken rond de zwangerschap

Bekken en bekkenbodem

Je bekken is een belangrijk deel van je lichaam en verbindt je rug met je benen. Het bekken draagt je bovenlichaam en beïnvloed hoe je beweegt. Onderin je bekken zit de bekkenbodem. Die bestaat uit bindweefsel en spieren die samen je blaas, baarmoeder en endeldarm ondersteunen. Aanspanning van de bekkenbodem opent en sluit de openingen van je bekkenbodem (plasbuis, vagina, anus) en zorgen voor de stabiliteit van je bekken en onderrug. Daarnaast is de bekkenbodem belangrijk bij seks en bevalling.

Tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, groeien je baarmoeder en baby. Het toenemende gewicht drukt steeds meer op je bekkenbodem en blaas, waardoor je vaker moet plassen. Tijdens de zwangerschap worden de bekkenbodemspieren en je banden rekbaarder, zodat je gemakkelijker kan bevallen van de baby. Door de toenemende druk op de bekkenbodem en vergrootte rekbaarheid wordt het moeilijker om je bekkenbodemspieren aan te spannen. Hierdoor kun je last krijgen van urineverlies als je niest, hoest, lacht, voorover buigt of iets optilt. Ook kan je pijn of moeite hebben met lang staan, lopen of zitten.

Na de bevalling

Tijdens de persfase van je bevalling rekt je bekkenbodem behoorlijk uit. Dit kan zowel je bekken als je bekkenbodem overbelasten. Daardoor kan het anders aanvoelen na de bevalling. Het kan zijn dat je niet goed voelt wanneer je moet plassen of naar het toilet moet voor ontlasting. Het ophouden van urine of ontlasting kan moeilijker worden. Ook kun je een zwaar of drukkend gevoel hebben in en rond je vagina. Om je bekkenbodem weer sterker te maken, is het belangrijk om genoeg rust te nemen en oefeningen te doen.

Meer risico op klachten

Je hebt een hoger risico op het ontstaan van bekken- en bekkenbodemklachten bij de volgende situaties:

Sterke bekkenbodem behouden

Het is belangrijk om je bekkenbodem sterk en gezond te houden om het risico op lichamelijke klachten te verminderen. Dit helpt ook bij het sneller herstel na de bevalling. Het is goed om elke dag bekkenbodemoefeningen te doen, vooral als je ouder wordt. Tijdens de overgang, als je menstruatie stopt en je lichaam verandert, worden je weefsels minder sterk. Als je bekkenbodem in goede conditie is, is de kans kleiner dat je last krijgt van urineverlies of een verzakking.

Zwangerfit

Kom bij ons sporten tijdens en na je zwangerschap om je lichaam in goede conditie te houden en klachten te voorkomen of te verminderen. In onze Zwangerfitlessen wordt op verantwoorde manier actief gesport onder begeleiding van een fysiotherapeut. Naast gezond is het vooral ook erg gezellig!

Lees ook: