Bekkenfysiotherapie

Aambeien

Aan het einde van de endeldarm, in het bovenste deel van de anus zitten een soort kussentjes, zwellichamen. Dit zijn sponsachtige netwerkjes van kleine vaatjes in het slijmvlies. Deze zwellichamen zorgen voor een waterdichte afsluiting van de anus. Hierdoor kan je een windje ophouden en lekt ontlasting niet naar buiten.

Als er vaak of een lange tijd druk op deze bloedvaatjes staat, dan kunnen ze uitrekken. Dan zwelt het op en ontstaat er een aambei. Aambeien (ook wel hemorroiden) zijn uitgezakte zwellichamen van de anus. Een aambei kan een beetje uitzakken, maar nog in de anus zitten. Een aambei kan ook meer uitzakken en uit de anus puilen. Een uitwendige aambei is een zacht, pijnlijk bultje of uitstulpinkje bij de anus.

Een aambei bestaat in verschillende stadia:

Aambeien zijn een veelvoorkomende klacht. Ongeveer 40% van de bevolking heeft aambeien en 75% van de mensen krijgt eens in zijn leven aambeien. Maar slechts de helft van deze mensen heeft er echt klachten van.

Veel voorkomende klachten

Een deel van de mensen (ongeveer 20%) heeft naast aambeien ook last van annale fissuren (scheurtjes in de anus). Ook heeft een deel van de mensen met aambeien last van obstipatie.

Oorzaak

Aambeien komen het meeste voor bij volwassenen tussen de 45 en 65 jaar. Aambeien komen zelden voor bij mensen jonger dan 20 jaar. Sommige mensen hebben meer kans om aambeien te krijgen:

Behandeling

Een kleine aambei kan herstellen door te zorgen voor een zachte ontlasting en een goede toiletgang.

Voorkomen van obstipatie

Om obstipatie te verminderen of te voorkomen is de eerste stap het aanpassen van leefstijl.

Gezond toiletgedrag bij de ontlasting

Daarnaast is het belangrijk om een goede toilethouding aan te nemen en niet te persen tijdens de ontlasting. Door een goede houding is ontspannen van de bekkenbodem gemakkelijker en kan de ontlasting gemakkelijker naar buiten. Door niet mee te persen komt er niet teveel druk op anus te staan. Door te veel druk ontstaan of verergeren aambeien.

Overige behandelmethoden

Als een aambei groter is en niet herstelt met aanpassingen in het dieet en verbetering van toiletgedrag kan worden behandeld met een operatie in het ziekenhuis of de kliniek.

Lees ook: