Bekkenfysiotherapie

Onlastingsverlies

Ontlastingsverlies (of fecale incontinentie) is het het ongewild verlies van ontlasting. Het komt meer voor dan bekend is, veel mensen praten er liever niet over. Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgt eens in het leven te maken met ontlastingverlies.

Soorten ontlastingsverlies

Risicofactoren

Sommige mensen hebben meer kans op ontlastingsverlies. Zo komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De volgende factoren geven een hoger risico:

Symptomen

Gaat soms ook samen met klachten van een overactieve blaas zoals vaak plassen (overdag, maar ook meerdere keren per nacht).

Oorzaken

Vaak zijn er bij ontlastingsverlies meerdere dingen die niet goed werken. Om goed de ontlasting op te kunnen houden moet de spieren van de bekkenbodem en de anus de juiste spierspanning hebben en met voldoende kracht kunnen knijpen. Daarnaast moet het gevoel van de anus en de endeldarm goed werken, zodat je goed de aandrang kan voelen en kan voelen wat voor soort ontlasting er aankomt. Vervolgens moeten de zenuwen goed werken om te zorgen dat je de anus kan aanspannen (ophouden) of juist ontspannen (poepen). Ten slotte is het belangrijk dat je ontlasting niet te hard of te zacht is.

Behandeling

Afhankelijk van wat de oorzaak van het ontlastingsverlies is, kan de behandeling bestaan uit:

Lees ook: